Commissie huisvesting


Lobbyen voor meer studentenwoningen


Informeren over hun rechten als huurder


Informeren over het verkrijgen van een kamer

Amsterdam is een grote studentenstad en Ieder jaar komen er steeds meer en meer studenten naar Amsterdam, zowel nationaal als internationaal. Dit zorgt voor extra druk op een woningmarkt waar al weinig woningen beschikbaar zijn. Om er zeker van te zijn dat er genoeg huisvesting is voor studenten heeft de SRVU besloten om zich actief bezighouden met huisvesting en zal onder andere lobbyen bij de gemeente en woningbouwvereniging om het woningtekort onder de studenten significant te laten krimpen en uiteindelijk te laten verdwijnen.  

Naast het woningtekort zijn er ook nog andere problemen die de SRVU wil aanpakken. De huurrechten zijn vaak niet bekend onder studenten en huurbazen profiteren daar maar al te graag van. Zo werken we in Nederland met een puntensysteem voor sociale huurwoningen, dat betekent dat er een maximaal bedrag kan worden gevraagd gebaseerd op het aantal punten dat kan worden toegediend aan de woning, echter vragen sommige huisbazen een bedrag wat hoger is dan is toegestaan.  Andere problemen die spelen op de markt zijn bijvoorbeeld tijdelijke contracten, hier hebben particulieren vrij spel in, maar woningcorporaties kunnen dit alleen doen in specifieke gevallen. Zo zijn er nog vele andere regels en wetten die in het voordeel van de student zijn, maar vaak niet bekend zijn. De SRVU zal zich daarom inzetten om studenten hierover te informeren, zodat studenten weten waar zij recht op hebben.  

Verder zal de SRVU studenten ook informeren over hoe zij aan een kamer kunnen komen en waar te kijken. Netwerken kan namelijk wat overweldigend zijn, men heeft soms geen idee waar men zou moeten beginnen. De SRVU zal ervoor zorgen dat studenten weten waar ze kunnen beginnen met kijken voor huisvesting en welke sites handig zijn om te volgen

Wil jij meepraten over huisvesting? Stuur een bericht naar nanne@srvu.org !